Vision Pro’nun Ucuz Kardeşi Yolda

Vision Pro’nun Ucuz Kardeşi Yolda

Apple, Vision Pro adlı uzamsal bilgisayarının daha bütçe dostu bir versiyonunu geliştirme amacıyla düşük çözünürlüklü ekranları araştırıyor. DigiTimes ve diğer endüstri kaynaklarına göre Apple, Japan Display (JDI) firmasından piksel yoğunluğu yaklaşık 1.500 PPI (İnç başına piksel) olan OLED ekran örnekleri aldı. Bu, Vision Pro’da kullanılan ve 3.391 PPI yoğunluğa sahip ekranlara göre önemli ölçüde daha düşük.

Daha Düşük Maliyetler

Apple, piksel yoğunluğunu düşürerek üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Bu stratejiyle, kullanıcılarına yine de yüksek kaliteli bir görsel deneyim sunmayı amaçlıyor. Haziran ayında yapılan raporlar, Apple’ın Samsung Display ve LG Display gibi çeşitli ekran üreticilerine bilgi talepleri gönderdiğini ve 1.700 PPI civarında OLED ekranlar üzerinde çalıştığını gösteriyor. Bu da Apple’ın bütçe dostu kulaklığı için birden fazla ekran seçeneğini araştırdığını ortaya koyuyor.

JDI tarafından sağlanan örneklerin glass core substrate (GCS) OLED teknolojisini kullandığı belirtiliyor. Bu teknoloji, şu anda Vision Pro’da kullanılan OLED-on-Silicon (OLEDoS) ekranlardan farklı. Ekran teknolojisindeki bu değişiklik, maliyetlerin daha da düşmesine katkı sağlayabilir.

Yeni Cihazın Özellikleri

Bloomberg’den Mark Gurman, Haziran ayında yaptığı bir açıklamada, Apple’ın daha uygun fiyatlı bir Vision Pro’nun çalışmak için iPhone veya Mac gibi cihazlara bağlanmaya ihtiyaç duyabileceğini öne sürdü. Bu da Apple’a, bağımsız bir cihaz için gereken işlem gücü ve bileşenlerden tasarruf etme imkanı sağlayabilir. Ayrıca, mevcut daha düşük maliyetli bir gözlük prototipinin N107 kod adıyla anıldığını ve Vision Pro’ya kıyasla daha dar bir görüş alanına sahip olduğunu belirtti. Apple, daha ucuz ve hafif malzemeler kullanıp EyeSight özelliğinden de vazgeçebilir.

Üretim Takvimi

Cihazın geliştirilme aşamasının henüz erken bir safhada olduğu belirtiliyor. DigiTimes’ın raporuna göre, bu cihazın kitlesel üretime geçmesi iki ila üç yılı bulabilir. Bu, 2025’in sonuna kadar bir lansman beklentisi bulunan önceki tahminlerden daha geç bir tarihe işaret ediyor. Bu süreçte, Apple’ın ekran siparişlerini almak için Japonya, Güney Kore ve Tayvan’daki üreticiler arasında yoğun bir rekabet yaşanması bekleniyor.

Apple’ın düşük maliyetli Vision projesi, pazarda büyük bir etki yaratma potansiyeline sahip. Ancak cihazın piyasaya sürülmesi zaman alacak gibi görünüyor. Bu yeni cihazın $3500 fiyatıyla karşımıza çıkan Vision Pro’dan ne kadar ucuz olabileceği de merak konusu.