watchOS

watchOS 7 hangi Apple Watch modellerine yüklenebilecek?

Dün düzenlenen WWDC20 açılış etkinliğinde tanıtılan watchOS 7 güncellemesi bazı Apple Watch modellerini arkada bıraktı. Hangi Apple Watch modellerinin watchOS 7 güncellemesi alacağı sorusunun cevabı biraz üzücü.

iOS 14 ve iPadOS 14 güncellemelerinin aksine söylentilerde watchOS 7 destekleyecek Apple Watch modelleriyle ilgili bir şey görmemiştik. Bu yüzden Apple Watch Series 1 ve Apple Watch Series 2 modellerinden desteğin çekilmesi biraz şaşırtıcı oldu.

watchOS 7 destekleyen modellerin listesi şöyle:

  • Apple Watch Series 3
  • Apple Watch Series 4
  • Apple Watch Series 5

watchOS 7 güncellemesini yalnızca bu üç model alacak. Buna rağmen Apple Watch Series 3 watchOS 7 ile birlikte gelen bütün özellikleri desteklemeyecek.

Birinci nesil Apple Watch modeli 24 Nisan 2015 tarihinde satışa sunulmuştu ve 9 Temmuz 2018’de watchOS 4.3.2 ile son güncellemesini almıştı. Apple Watch Series 1 ve Apple Watch Series 2 modelleri 3 yıllık bir destek süresine sahip olan birinci nesil Apple Watch’a göre yalnızca 1 yıl daha fazla desteklenmiş olacak.

Yakın zamanda yayınlanması beklenen watchOS 6.2.8 Apple Watch Series 1 ve Apple Watch Series 2 için son güncelleme olacaktır. Böylece Eylül 2016’da satışa sunulan bu Apple Watch modelleri son güncellemelerini Temmuz 2020 gibi alarak 4 yıla yakın bir destek süresine sahip olacaktır.

Apple Watch Series 3 daha uzun süre desteklenir mi bilemiyoruz, ancak şu anda sunduğu performansa bakıldığında bu modelin de günleri sayılı gibi duruyor.

Apple Watch Series 4 ve Apple Watch Series 5 modellerinde bulunan çipler birbirine çok yakın olduğu için bu iki modelin aldığı son güncelleme aynı olacaktır. Şu anki performanslarına baktığımız zaman bunun en az 2-3 yıl sonra gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz.

İlk Apple Watch’ın tanıtılmasının 6. yıldönümü yaklaşırken artık Apple’ın iPhone ve iPad modelleri gibi Apple Watch’ların da en az 5 yıl destekleneceğine emin olabileceğimiz bir düzen kurması gerekiyor.