AirPods Aksesuarlar Apple TV Mac

WWDC’de yeni donanım söylentileri boş çıktı

WWDC’ye saatler kala Twitter’da Apple sızıntıları yapan Jon Prosser ve Max Weinbach WWDC özel etkinliğinde yeni donanımların tanıtılmayacağı bilgisini aldıklarını aktardı.

Birçok farklı kaynaktan gelen sızıntılar WWDC’de iMac, AirTags, AirPods Studio ve Apple TV gibi çeşitli donanımların tanıtılacağı düşüncesinin kabul görmesini sağladı. Son gelen bilgilere göreyse bu aygıtların tanıtımı daha sonraya kalacak.

Max Weinbach iki farklı kaynağının WWDC’nin yeni donanım tanıtımı içermeyeceğini ilettiğini belirtiyor. Kaynaklarının WWDC ile bağlantılı olmadığını ve bu yüzden yanılıyor olabileceklerini de ekliyor.

Jon Prosser ise Apple’ın WWDC’de yeni donanım tanıtımından vazgeçtiğini söylüyor. Aynı şekilde bu konuda yanılabileceğini söyleyen Prosser etkinliği bizler gibi merak içinde izleyeceğini ve yeni donanım tanıtılmasının da tanıtılmamasının da bu saatten sonra şaşırtıcı olacağını ifade ediyor.

Apple eskiden WWDC etkinliklerinin önemli donanım tanıtımları gerçekleştiriyordu. Hatta WWDC 2008’de iPhone 3G, WWDC 2009’da iPhone 3GS ve WWDC 2010’da iPhone 4 modelleri tanıtılmıştı. 2011’de iPhone 4s ile birlikte iPhone tanıtımları WWDC’nin düzenlendiği Haziran ayından sonbahara kaydırıldı.

WWDC’de gerçekleştirilen son büyük donanım tanıtımı 2017 yılında gerçekleşti. WWDC 2017’de 10.5 inç iPad Pro ve ikinci nesil 12.9 inç iPad Pro modelleriyle birlikte HomePod ve iMac Pro tanıtıldı. 2018 yılından itibaren Apple WWDC’yi tamamen yazılım odaklı düzenlemeye başladı.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen WWDC 2019’da Mac Pro ve Pro Display XDR tanıtılsa da tamamen profesyonellere yönelik konumlandırılan bu ürünlerin satışa sunulması 6 ay sonra gerçekleşti.

Ortaya atılan iddialar WWDC 2020’de en son 2017 gördüğümüz genel kullanıcılara da hitap eden donanımların tanıtılacağı bir etkinlik beklentisi ortaya çıkarmıştı. Görünüşe göre tamamen yazılım odaklı WWDC gelenek haline gelecek.

Yeni donanım olmayacaksa bile Apple’ın Mac’lerde kendi çiplerini kullanacağını şimdiden duyurması bekleniyor. Bu duyuruyla birlikte yalnızca yazılım geliştiricilere yönelik olarak bir geliştirme kiti tanıtılması ihtimali de bulunuyor.

Ertelenen donanımlar

WWDC 2020’de tanıtılması beklenen fakat son iddialara göre ertelenen donanımlara da tekrar göz atalım.

Yeni tasarıma sahip iMac

Tasarımı yenilenen iMac modelinin WWDC’de tanıtılacağı birçok kaynak tarafından öne sürülmüştü. Hatta söz konusu iMac modeline ait olduğu düşünülen model numaraları ortaya çıkmıştı. Bu konuda farklı düşünen Ming-Chi Kuo ise 23 inç iMac modelini yılın ikinci yarısında göreceğimizi söylemişti.

Tasarımı yenilenen iMac modelinde T2 çipi, AMD Navi ekran kartları, tamamen SSD depolama ve Intel’in Comet Lake işlemcileri bulunacağı söyleniyor. iMac’in tasarımının iPad Pro modellerini andıracağı ve çerçevelerinin kalınlığının Pro Display XDR’a benzeyeceği de iddia ediliyor.

Yeni iMac modelleri WWDC’de tanıtılmayacaksa sonbaharda gerçekleşecek bir tanıtım yaz ortasından daha olası görünüyor.

AirTags

Apple’ın Tile rakibi olarak piyasaya süreceği Bluetooth takip aygıtlarının da WWDC’de tanıtılacağı düşünülüyordu. Eğer bu tanıtım şimdi gerçekleşmezse AirTags’in sonbaharda yeni iPhone’larla birlikte tanıtılması beklenebilir.

AirTags’in iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerinde bulunan U1 ultra geniş bant çipine sahip olacağı söyleniyor. Bu sayede Tile’dan farklı olarak AirTags’in tam konumunu bulabilmenin mümkün olacağı ve bunun artırılmış gerçeklikle birleştirilebileceği de iddialar arasında.

AirTags’in değiştirilebilir pile sahip olacağı iddiası da açıkçası rahatlatıyor. Böyle bir ürünü pili bittikçe değiştirmek zorunda kalmak hem doğaya hem de bütçemize büyük zararlar verebilir.

AirPods Studio

Son aylarda alevlenen iddialardan biri de Apple’ın kulak üstü kulaklığı AirPods Studio oldu.

Jon Prosser bu kulaklığın Apple’ın Beats markasını yavaş yavaş kaldırmaya başlamasının ilk adımı olarak nitelendirirken 9to5Mac gibi başka kaynaklar bu görüşe katılmıyor.

AirPods Studio modelinde diğer AirPods modellerinden alışık olduğumuz otomatik açılıp kapanma, otomatik oynatma ve duraklatma gibi özelliklerin bulunması bekleniyor. Bunun dışında aktif gürültü önleme, sağ ve sol kulağı algılama, değiştirilebilir kulak çevresi yastıkları gibi özelliklere de sahip olacağı iddia ediliyor.

WWDC’de beklenen bu ürünün ne zaman tanıtılacağı konusunda net bir iddia yok.

Apple TV

Mevcut en yeni modeli 2017 yılında tanıtılan Apple TV’nin de artık yenilenmesi bekleniyor. 2017 yılında A10X çipi en iyilerden biri olsa da artık yaşını göstermeye başladı. Yeni Apple TV’nin A12X veya A12Z çiplerinden birini kullanması bekleniyor.

Sızıntılara göre yeni Apple TV hazır ve her an tanıtılabilir. Bu yüzden WWDC açılış etkinliği en uygun zaman olarak öne çıkıyordu. Yeni modelin tanıtılması geciktikçe kullanılacak çip de güncelliğini yitirecektir. Sonbaharda A14 çipi kullanan iPhone’ların yanında A12Z kullanan bir Apple TV modelinin tanıtılması Apple’ın bu aygıtı çok da ciddiye almadığını gösterecektir.

WWDC için ortaya atılan bir diğer Apple TV iddiası da Chromecast misali küçük bir modelin tanıtılabileceği. Daha düşük fiyatların hedefleneceği böyle bir aygıtın içinde güncel çiplerin bulunmasını beklemek de pek mantıklı olmaz.


WWDC 2020 özel etkinliği bugün Türkiye saati ile 20:00’de başlayacak, YouTube ve Apple.com dahil olmak üzere çeşitli kanallar üzerinden izlenebilecek.