iOS iPadOS macOS tvOS watchOS

WWDC için son sızıntılar

WWDC 2020 özel etkinliğinin başlamasına yalnızca birkaç saat kalmışken sızıntılar devam ediyor. L0vetodream etkinlik öncesinde elindeki güncel bilgileri paylaştı.

L0vetodream’in paylaştığı sızıntılarda iOS, iPadOS, watchOS ve macOS’in yeni sürümleriyle ilgili bilgiler bulunuyor. Bunun dışında 2020’nin A14 çipinin yılı olacağı şeklinde bir tweet de attı. Bu tweet’i A14 çipinin ve A14X gibi türevlerinin iPhone, iPad Pro ve Mac modellerinde karşımıza çıkacağı şeklinde yorumlamak mümkün.

Diğer kaynaklardan gelen WWDC’de yeni donanım tanıtılmayacağı bilgisi L0vetodream tarafından da doğrulanıyor.

tvOS 14

tvOS’in yeni sürümüyle birlikte macOS, iOS, iPadOS ve watchOS’te yer alan ve HomeKit uyumlu aygıtları yönetmeyi sağlayan Ev uygulamasının Apple TV’lere gelebileceği belirtiliyor.

macOS Big Sur 10.16

L0vetodream, macOS’in yeni sürümünün yine Kaliforniya’da yer alan Big Sur adını kullanacağını iddia ediyor.

Yeni macOS sürümünde kullanıcı arayüzü tasarımının yenileceği ve Safari için çok önemli yenilikler bulunacağı da belirtiliyor.

watchOS 7

watchOS’in yeni sürümü hakkında paylaşılan bilgiler ise kullanılan dil nedeniyle biraz karışık.

Tweet’in gayet net olarak anlaşılabilen kısmında yeni sürümde uyku takibi ve el yıkama izleme özelliğinin bulunacağı söyleniyor. El yıkama konusu büyük ihtimalle sayaç şeklinde olacaktır. Saatteki sensörler kullanılarak elimizi nasıl döndürdüğümüz de takip edilebilir ama bunun ne kadar isabetli olacağı tartışılır. Bu özelliğin sayaç ve direktifler ile çalışması en akla yatan seçenek.

Tweet’in net anlaşılmayan kısmına gelince watchOS 7 ile ana ekranın güncelleneceği ve paylaşılabileceği söyleniyor. Ana ekran diye bahsedilen uygulamaların görüntülendiği ekran ise bunun ne şekilde paylaşılacağı ve paylaşmanın ne işe yarayacağı merak konusu.

Kötü çeviri nedeniyle ana ekran diye saat kadranlarından bahsediliyorsa bu watchOS 7 ile sonunda üçüncü kişilerce tasarlanan kadranları da kullanabileceğimiz anlamına gelebilir. Bunların paylaşılması kulağa daha mantıklı geliyor.

iPadOS 14

iPadOS 14 hakkında paylaşılan sızıntılarda iPadOS 13 ve macOS Catalina 10.15 sürümüyle hayatımıza giren Sidecar özelliğinin yeni bir tasarımla karşımıza çıkacağından bahsediliyor. El yazısı deneyiminin de iPadOS 14 ile iyileştirileceği ve geliştirileceği söyleniyor.

iOS 14

L0vetodream tarafından atılan tweet’te son günlerde çıkan iOS 14 ile işletim sistemi adının 10 yıl önce olduğu gibi iPhoneOS olarak değiştirileceği iddiası yalanlanıyor.

iOS 14 güncellemesiyle ana ekran tasarımının yenileneceği belirtiliyor. Widget desteğiyle birlikte uygulamaların diziliminin de değişeceği söyleniyor. Android işletim sistemine benzer bir ana ekran tasarımı bekleniyor ancak Apple’ın daha farklı bir yol izlemesi olası. App clips adıyla anılan mini uygulamalardan da söz ediliyor.

iOS için çok talep edilen bir özellik olan gelen aramaların tam ekran çıkmasının önüne geçişmesi iOS 14 ile gerçekleşecek gibi görünüyor.


Bu sızıntıların ne kadar doğru olduğunu göreceğimiz ve kafamızdaki soruların cevaplanacağı WWDC 2020 özel etkinliği bu akşam Türkiye saati ile 20:00’de başlayacak. Etkinlik YouTube ve Apple’ın sitesi dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan yayınlanacak.