Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre Apple Mac’lerde Intel’den ARM’a geçişini WWDC 2020’de duyuracak.
Apple’ın 2010 yılında birinci nesil iPad modelinde kullandığı A4 ile başlayan çip serüveni son hızıyla devam ediyor. Günümüzde Apple’ın kendi tasarladığı çipler rakiplerinin birkaç yıl ilerisinde performans gösteriyor. Apple iPhone ve iPad modellerinde kendi tasarımı çiplerle elde ettiği bu başarıyı Mac ailesine de taşımak istiyor.
Mac’lerde Apple tasarımı ARM çiplere geçilmesi uzun zamandır konuşulan bir durum. Apple’ın 2018 yılında iPad Pro’da kullandığı A12X çipini temel alarak bir Mac modeli üzerinde çalıştığı ve macOS’i bu çipte çalışabilecek şekilde geliştirdiği söyleniyor.
Son dönemde çıkan söylentiler ise artık Apple’ın ARM Mac’ler için gün saymaya başladığını belirtiyor. 2021 yılında karşımıza çıkması beklenen ilk ARM Mac modeli için geliştiricilere bu ay düzenlenecek WWDC’de bilgi verilmesi bekleniyor.
Apple tasarımı çip kullanan Mac modellerinde çalışabilecek uygulamalar geliştirilebilmesi için geliştiricilere tarafından kullanılabilecek bir test cihazı da konuşuluyor. Bunun için akla bir kaç ihtimal geliyor.
Öncelikle 2018 ve 2020 iPad Pro’larda yer alan A12X ve A12Z çiplerinin macOS ile uyumlu olduğu tahmin ediliyor. Apple bu aygıtlarda macOS uygulamaları geliştirmek amacıyla geliştiricilere özel bir macOS sürümü kullanılmasının önünü açabilir.
iPad Pro’ların haricinde daha ucuz bir alternatif olarak yeni tanıtılacağı söylenen A12X çipe sahip bir Apple TV modelinin de geliştiriciler tarafından kullanılabilmesi olası. iPad Pro modelleri $799’dan başlarken şu anda en pahalı Apple TV modeli $199. Dolayısıyla 2021’de çıkacak ARM Mac’lere hazırlık için nispeten ucuz bir test cihazı olabilir. Yine de iPad Pro’ların test için kullanılabilmesiyle karşılaştırıldığında bu daha düşük bir olasılık.
Apple’ın ilk ARM MacBook modelinde 8 yüksek performans ve 4 yüksek verimlilik olmak üzere 12 çekirdekli bir çip kullanması bekleniyor. Bu çipin A14X tabanlı olacağı düşünülüyor.
2021’den sonrası içinse A15 tabanlı ve 12’den daha fazla çekirdek sayısına sahip çipler kullanan Mac modelleri göreceğimiz söyleniyor.
Apple’ın kendi çipini kullanan ilk Mac modelinin geçtiğimiz yıl satıştan kaldırılan 12 inç MacBook’un yeni versiyonu olabileceği de söylentiler arasında.
Kendi çipini kullanmak şu anda Apple’a Intel işlemcilere göre hem daha yüksek performans hem de daha yüksek verimlilik sağlayabilir. Bunun dışında Intel’e ödediği ücretlerle karşılaştırıldığında aynı performansa sahip bir işlemci için daha az ücret ödemesi gerekeceğinden kullanıcılar olarak yüksek performanslara daha düşük fiyatlarla erişme şansına da sahip olabiliriz.
Bu geçişin bütün Mac ailesi için tamamlanmasının en azından 2 yılı bulabileceği tahmin ediliyor.
Apple’ın ARM’a geçişle birlikte iOS 14, iPadOS 14, tvOS 14, watchOS 7 ve macOS 10.16 sürümlerini de tanıtacağı WWDC 22 Haziran’da başlayacak ve tamamen dijital olarak gerçekleştirilecek.