Uygulamalar

Epic Games’in iOS için büyük planları var

Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney GameSpot ile gerçekleştirdiği röportajda Epic Games Store’u iOS ve Android için de kullanıma sunmak istediklerini belirtti.

PC ve Mac için kullanılabilir olan Epic Games Launcher Android’de de sadece Fortnite için kullanılan uygulamanın dönüştürülmesiyle yer almış oldu.

Epic Games’in 2019 yılında Epic Games Store’u iOS’e getirmek istedikleri daha önce dile getirilmişti ancak bu konuda herhangi bir gelişme görülmedi.

Apple’ın mevcut App Store kurallarına göre Epic Games’in yapmak istediği şey mümkün değil. App Store’un ilk zamanlarından beri Apple ile Amazon’un e-kitap konusunda çekişmesini görüyoruz.

Amazon Kindle kitaplarını kendi uygulaması içerisinde Apple’dan bağımsız olarak satmak isterken Apple bu kitapların iOS aygıtlarında kullanılacağını sebep göstererek bu işlemin uygulama içi satın alma ile gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyordu. Bu yüzden Kindle iOS uygulaması yalnızca kütüphanede var olan kitapları okumak için kullanılabiliyor, kitap satın almak için Safari üzerinden Amazon’un sitesine girmek gerekiyor.

Mevcut durumda Epic Games’in de iOS için Epic Games Store uygulaması sunma şansı yok. Amazon’un durumu yalnızca içerik olduğu için bu şekilde çözülebiliyor, fakat Apple iOS için üçüncü taraf uygulama mağazalarını tamamen yasaklıyor. Apple Arcade’in tanıtılmasının ardından Apple’ın başka oyun mağazalarına izin vermesi de daha da uzak bir olasılık gibi.

Epic Games tarafından izlenebilecek bir yol GameClub tarafından kullanılan model olabilir. Eski iOS oyunlarını tek bir abonelik altında birleştirerek yayınlayan GameClub’ın ana uygulaması bir mağaza görünümüne sahip ve kullanıcıları oyunların App Store sayfalarına yönlendiriyor. Bütün GameClub oyunları aynı abonelik ile kullanılıyor ve abonelik uygulama içi satın alım şeklinde sunuluyor. Böylece GameClub üçüncü taraf bir uygulama mağazası görünümünde olsa da Apple’ın kurallarına uygun hareket ediyor.

Epic Games’in GameClub’ın yöntemini izleyeceğini düşünmüyorum, çünkü bu yöntemle Tim Sweeney tarafından daha önce de eleştirilen Apple’ın yüksek oranda pay alma durumu aynen devam ediyor.

Şu anda genel bir rahatsızlık durumu söz konusu olmasa da GeForce Now ve Epic Games Launcher gibi uygulamaların Apple’ın kısıtlarına takılarak iPhone ve iPad’lerde kullanılamaması kullanıcılar için can sıkıcı olabilir. Bu durumda Apple’ın kurallarını gözden geçirerek bir miktar esnetmesi gerekebilir. O zamana kadar iOS için Epic Games Store Tim Sweeney’nin bir hayali olarak kalacaktır.