iPhone

iPhone 13 dört kamerayla gelebilir

Twitter’daki @choco_bit kullanıcısının çok güvenilir olmadığını belirttiği sızıntılara göre iPhone 13 modelinde dört kamera ve LiDAR tarayıcısı bulunabilir.

iPhone 11 modelleriyle eklenen ultra geniş açılı kamerayla birlikte Pro modellerinin arka kamera sistemi geniş, ultra geniş ve telefoto olmak üzere üç kamera barındırmaya başlamıştı.

Eylül ya da Ekim ayında tanıtılacak iPhone 12 Pro modellerindeyse söylentilere göre ultra geniş, geniş ve telefoto kameralara ek olarak 2020 iPad Pro modellerindeki gibi bir LiDAR tarayıcı eklenecek.

İddialar doğruysa Apple 2021’de tanıtılacak iPhone 13 serisi için de yeni bir arka kamera üzerinde çalışıyor, ayrıca mevcut kameralar konusunda da çeşitli iyileştirmeler düşünüyor. @chocobit’in iddialarını aşağıda detaylandırdık.

Geniş Kamera

Çok kameralı iPhone’ların ana kamerası işlevini üstlenen bu kameranın iPhone 13’te 64 MP ve 6 kat dijital yakınlaştırmaya sahip olabileceği iddia ediliyor.

iPhone 12 modelleri için de 64 MP üzerinde çalışıldığı ancak memnun kalınmadığı için bu yıl da 12 MP olarak devam edileceği söylenmişti.

Ultra Geniş Kamera

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modelleriyle eklenen 12 MP ultra geniş açılı kamera 2 kat uzaklaştırma sunuyor.

İddiaya göre iPhone 13 serisinin ultra geniş açılı kamerası 40 MP olacak ve 4 kat uzaklaştırma imkanı verecek.

Telefoto Kamera

iPhone 7 Plus’tan beri iPhone ailesinin vazgeçilmezi olan telefoto kamera artık yalnızca Pro modellerde bulunuyor. iPhone 11 Pro modellerinde 2 kat optik yakınlaştırma, toplam 10 kat yakınlaştırma sunan 12 MP telefoto kamera bulunuyor.

iPhone 12 Pro modellerinde de iddiaya göre telefoto kameranın yakınlaştırma miktarı artacak. 3 kat optik yakınlaştırma sunacağı söylenen iPhone 12 Pro modellerinin toplam 25-30 kat yakınlaştırmayı mümkün kılacağı iddia ediliyor.

iPhone 13 serisinde bu konuda adım atılmaya devam edileceği söyleniyor. 40 MP olarak karşımıza çıkacağı iddia edilen telefoto kameranın 3 ile 5 kat arası optik yakınlaştırma, 15 ile 20 kat arası dijital yakınlaştırma yapabileceği öne sürülüyor. Yani toplam yakınlaştırma 100 kata kadar çıkabilir.

LiDAR 4.0

iPhone 13 serisinde 2020 iPad Pro’ya ve iPhone 12 Pro modellerine göre daha gelişmiş bir LiDAR tarayıcısı olabileceği de iddialar arasında.

Anamorfik Kamera

iPhone 13 serisinde ilk kez karşımıza çıkacak olan kameranın “Anamorfik” kamera olacağı belirtiliyor. Bu kameranın 64 MP çözünürlüğe sahip olacağı ve 2.1:1 oranında video kaydı için kullanılacağı söyleniyor.

Anamorfik lens ile merceğin çözünürlüğünün tamamını kullanarak video çekmek mümkün olabiliyor. Normal lenslerde geniş formatlı video çekimi esnasında 4:3 olan en boy oranı kırpılarak 16:9 hale geliyor ve bu işlem sonucu lensin çözünürlüğünden daha düşük çözünürlüğe sahip bir video çekimi gerçekleşiyor.

Normal kameralarda kullanılan anamorfik lenslerde geniş formatlı video en boy oranı bozularak kare şekilli filme kaydediliyor. Bunun ardından elde edilen film özel bir lensten geçirilerek istenilen en boy oranıyla görüntülenebiliyor. Bu işlem sonucunda videoda daha fazla ayrıntı yer almış oluyor.