iPhone

Apple Lightning’den vazgeçebilir

Daha önce doğru bilgiler paylaştığı görülen Twitter kullanıcısı @choco_bit iPhone 12 ve iPhone 13 modellerinin kullanacağı girişler hakkında bir tweet attı.

USB-C mi geliyor?

2020 ve 2021 iPhone modelleriyle ilgili dedikodular son hızıyla devam ediyor. Uzun zamandır her yeni iPhone modeliyle akıllarda oluşan soru Lightning’den USB-C’ye geçilip geçilmeyeceği oluyordu. iPhone 12 için USB-C kullanan bir prototip üzerinde çalışıldığı söylenirken bu prototipin üretim aşamasına geçemeden elendiği belirtiliyor.

2021’de çıkacak iPhone’larda da USB-C konusunda bir adım atılmayacağından ve bunun yerine iPad’lerdeki Smart Connector ya da Mac’lerdeki MagSafe’e benzer bir bağlantı kullanılabileceğinden bahsediliyor.

2018’e kadar Apple’ın Lightning’i bırakıp USB-C’ye geçmesi kimsenin ihtimal vermediği bir durumdu. Ancak 2018’de tanıtılan iPad Pro modellerinde USB-C’ye geçilmesi Apple’ın iPhone’larda ve diğer iPad modellerinde de bu yolu izleyebileceği yönünde bir algı oluşturdu.

2018 iPad Pro modellerinin ardından tanıtılan 5. nesil iPad mini, 3. nesil iPad Air, 7. nesil iPad, 7. nesil iPod touch, iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerinin hepsinin Lightning girişini kullanmaya devam etmesi bu algıyı kırmaya yetti.

Apple’ın 2018’de USB-C’ye geçme sebebi iPad Pro’yu tam olarak dizüstü bilgisayar rakibi haline getirmekti. Diğer iPad ve özellikle iPhone modelleri içinse böyle bir planı bulunmuyordu. Apple’ın iPhone’lar için koyduğu hedefe giden yolda USB-C’nin bir önemi yok.

Hedef tamamen kablosuz iPhone

Son birkaç yılda Apple’ın nihai amacının tamamen kablosuz bağlantılar üzerine kurulmuş bir iPhone üretmek olduğu konuşuluyordu. Böylece Lightning girişi ya da SIM çekmecesi gibi telefonu dış etkenlere karşı zayıf kılan öğelerden kurtulunacak.

Bunun ilk adımı iPhone XR ve iPhone XS modelleriyle iPhone’lara eklenen eSIM teknolojisi oldu. Henüz ülkemizde kullanılmayan bu teknoloji gelecekteki iPhone’ların SIM çekmecesine ihtiyaç duymamasını sağlayacak.

İkinci adımsa şarj girişinin kaldırılması olacak. Kablosuz şarj teknolojilerinin ilerlemesiyle birlikte mümkün olabilecek bu durumun ne kadar yakın ya da uzak olduğu bilinmiyor, ancak son zamanlardaki sızıntılar Apple’ın seneye çıkaracağı en azından bir tane iPhone modelinde bu adımı atacağı yönünde.

Şu anda bu yazdığımız hedeflere uyan bir Apple aygıtı zaten mevcut: Apple Watch. İlk 2015’te satışa sunulan Apple Watch modelleri ilk çıktığı günden bu yana kullanıcı tarafında tamamen kablosuz olarak çalışıyor. 2017’de tanıtılan Apple Watch Series 3 modelleriyle birlikte eSIM desteğine de kavuşan Apple Watch iPhone’un geleceğini şimdiden yaşıyor. Apple Watch’ta kayış bağlantısının altında Apple servisleri tarafından kullanılmak üzere konulmuş bir tanı portu da bulunuyor. Kablosuz iPhone’da da gerektiğinde kullanılmak üzere veri aktarabilen böyle bir bağlantının bulunması gerekiyor.

İlk iPad Pro modelinden bu yada kullanılan Smart Connector de tam olarak bu noktada devreye giriyor. Şu ana kadar yalnızca Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio ve Magic Keyboard gibi klavye ve izleme dörtgeni aksesuarlarıyla kullanılan Smart Connector’ün veri aktarımı kapasitesi sınırlı. Şarj konusunda da iPad’in ana girişine göre daha yavaş bir şarj imkanı sunan Smart Connector gelecek iPhone’lar için yedek bağlantı noktası olarak kullanılabilir.

Şu anda iPad Pro modelleri hariç bütün iPad ve iPhone modelleri Lightning girişiyle USB 2 hızlarını kullanmakta, yani iyileştirilmiş bir Smart Connector kullanan iPhone’un hız konusunda önemli bir kaybı olmayacaktır.

Portsuz iPhone’da Smart Connector veya MagSafe olsa bile şarj konusunda kablosuz şarja, veri aktarımı konusunda da kablosuz bağlantı yöntemlerine öncelik verilecektir ve söz konusu bu bağlantı noktası mecbur kalındığında kullanılmak üzere bulunacaktır.