iOS iPad iPadOS iPhone iPod

iPhone’da nasıl JPEG biçiminde fotoğraf çekilir?

Geçtiğimiz günlerde çıkan bir haberde ABD’de lise öğrencilerinin girdiği bir online sınavda okulların iPhone’ların fotoğraflar için kullandığı HEIF biçimini desteklememesi yüzünden başarısız olduğu anlatılıyor. Tekrar sınava girmesi gereken öğrencilerin fotoğrafları .HEIC uzantılı yerine .JPG uzantılı olarak yüklemesi gerekecek. Peki iPhone’un fotoğrafları .JPG uzantısıyla kaydetmesi nasıl sağlanır?

Apple HEIF ve HEVC formatlarını 2017 yılından beri kullanıyor. A10 Fusion veya daha yeni bir çipe sahip iPhone ve iPad modelleri HEIF ve HEVC biçiminde fotoğraf ve video çekimi gerçekleştirebiliyor. En az iOS 11 ve macOS High Sierra işletim sistemi sürümlerini kullanan Apple aygıtları da bu formatları görüntüleyebiliyor.

Günümüzde Apple’ın dışında bazı Android işletim sistemli telefonlar da HEIF ve HEVC biçimlerini kullansa da bu formatların desteğinin çok geniş olmadığını söyleyebiliriz. Normalde Mac’e veya PC’ye fotoğraf aktarırken iPhone HEIC uzantılı görüntüleri otomatik olarak JPEG formatına dönüştürse de bazen bunun gerçekleşmediği durumlarla karşılaşılabiliyor.

Eğer saklama alanı sıkıntınız yoksa veya JPEG ya da H.264 biçimlerini kullanmanız gerekiyorsa aşağıdaki adımları izleyerek iPhone veya iPad’inizin bu formatlarda kayıt yapmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Ayarlar uygulamasını açın
  2. Kamera’ya dokunun
  1. Biçimler’e dokunun
  1. En Uyumlu’yu seçin

Bu adımların ardından çektiğiniz fotoğraflar ve videolar .JPG ve .MOV uzantılarını kullanacak.

Apple’ın bu sayfadaki açıklamada yer verdiği gibi En Uyumlu’yu seçerseniz 60 kare/saniye hızında 4K veya 240 kare/saniye hızında 1080p video çekmek ve çerçeve dışını çekmek mümkün olmuyor. Bu özellikleri kullanmak için ayarlarınızı tekrar Yüksek Verimlilik olarak değiştirmeniz gerekecek.