iPhone

iPhone 12 hakkında yeni iddialar var

YouTuber EverythingApplePro bu sonbaharda tanıtılması beklenen iPhone 12 modelleriyle ilgili yeni iddialar ortaya attı. EverythingApplePro ve Max Weinbach işbirliğiyle ortaya çıkan başlıca detaylar şunlar:

120 Hz ProMotion Ekran

iPhone 12 modelleri konusundaki en önemli iddia üç yıldır iPad Pro’dan iPhone’a geçiş yapmasını beklediğimiz ProMotion teknolojisinin sonunda Pro modellerde karşımıza çıkacağı. Apple, ilk olarak 10.5 inç iPad Pro ve ikinci nesil 12.9 inç iPad Pro modellerinde karşımıza çıkan ProMotion teknolojisini 2017 yılında şöyle tanımlamıştı:

iPad Pro’nun yeniden tasarlanan dikkat çekici Retina ekranı ProMotion teknolojisine sahip. Bu yeni teknoloji, akıcı kaydırma, daha fazla duyarlılık ve daha akıcı hareket içeriği için 120 Hz’e kadar yenileme hızı sunuyor. ProMotion teknolojisi ile çok daha duyarlı hale gelen Apple Pencil daha akıcı ve doğal çizimler için 20 milisaniye gecikme ile sektörün en iyisi. Ayrıca, ProMotion ekran kalitesini artırıyor ve ekran yenileme hızını, içerik hareketine uyum sağlayacak şekilde otomatik olarak ayarlayarak güç tüketimini de azaltıyor

iPhone’un 120 Hz ekrana geçiş yapmasını beklerken kimi rakipleri 90 Hz ekran kullanarak, kimileriyse yüksek yenileme hızına sahip ekran kullanıp pil ömrünü korumak adına varsayılan ayarı 60 Hz’te tutarak kağıt üstünde iPhone’u geçmiş oldu.

EverythingApplePro, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max modellerinde bulunacak olan ProMotion ekranın bu yöntemleri kullanmayacağını belirtiyor. Hala deneme aşaması süren ekranın ya 120 Hz ya da 60 Hz olacağı, 90 Hz gibi ara değerlerin düşünülmediği belirtiliyor.

120 Hz yenileme hızının telefonun pil ömrünü ciddi biçimde etkilemesinin önüne geçmek içinse dinamik yenileme hızları kullanılacak. Böylece 120 Hz’in faydasının görülebileceği durumlarda ekran bu hızda yenilenecek. Diğer durumlardaysa ekrandaki içeriğe göre daha düşük yenileme hızları kullanılarak pil ömrü korunacak. Ayrıca pil ömrünü korumak için Apple’ın pil kapasitesini de artıracağı belirtiliyor. iPhone 12 Pro modelinin 4400 mAH pil kullanacağı söyleniyor.

5.4 inç ve 6.1 inç ekran boyutlarına sahip olması beklenen iPhone 12 modelleri 60 Hz ekranla devam edecek. 120 Hz ProMotion yalnızca 6.1 inç iPhone 12 Pro ve 6.7 inç iPhone 12 Pro Max modellerinde bulunacak.

Yeni Renk

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max modelleriyle bu yıl iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerine özel olan Gece Yeşili renginin yerine Lacivert rengin alacağı söyleniyor. Arka yüzeyde iPhone 11 Pro modellerindeki gibi dokulu mat cam kullanımının iPhone 12 Pro modellerinde de süreceği belirtiliyor.

İyileştirilmiş Face ID

iPhone 11 modellerinde zaten bir derece iyileştirilen Face ID teknolojisinin iPhone 12 modellerinde kullanılacak daha geniş açıya sahip kameralar sayesinde daha da ileri taşınacağı söyleniyor.

Geniş açılı kameranın Face ID’yi özellikle de masa gibi yatay bir yüzey üzerindeyken kullanmayı kolaylaştıracağı belirtiliyor. Ayrıca yüzün belirli özelliklerine odaklanabilen dinamik algoritmalar sayesinde önceki nesile göre daha başarılı bir Face ID görebiliriz.

LiDAR

Bu yıl tanıtılan ikinci nesil 11 inç iPad Pro ve dördüncü nesil 12.9 inç iPad Pro modellerinde bulunan LiDAR tarayıcısının iPhone 12 Pro modellerinde bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor. Geniş, Ultra Geniş ve Telefoto kameraların yanına eklenecek olan LiDAR tarayıcısının kamera çerçevesinin sağ alt köşesinde bulunacağı söyleniyor.

LiDAR tarayıcısının iPhone 12 Pro modellerinde Portre modu için de kullanılacağı, hatta Apple’ın ilk kez bu modellerle birlikte video için Portre modu özelliğini sunacağı iddia ediliyor.

Eğer iPhone 12 Pro modellerinde kullanılacak LiDAR tarayıcısı iPad Pro’dakilerle aynı olacaksa bu iddiaların doğru olma şansı düşük. Halide uygulamasının geliştiricileri iPad Pro modellerindeki LiDAR tarayıcısı üzerinde çeşitli denemeler yaptıktan sonra bunun Portre modu için ideal olmayacağını belirtmişti. Yine de Apple’ın LiDAR tarayıcısından faydalanarak daha iyi sonuçlar elde edebilmesi mümkün.

Kameralar

Kamera konusundaki iddiaların başında 64 MP çözünürlüğünün denenmesi geliyor. EverythingApplePro, 64 MP’de odaklanma konusunda sıkıntılar yaşandığını ve Apple mühendislerinin elde edilen performanstan memnun kalmadığını söylüyor. iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde bulunan “%100 Focus Pixels” özelliğinin sürdürülmesi için iPhone 12’nin de 12 MP çözünürlüğü kullanmaya devam edeceği belirtiliyor.

iPhone 11 modelleriyle gelen gece modu özelliğinin iPhone 12 modelleriyle daha da ileriye taşınacağı iddia ediliyor. Söylenene göre elektronik görüntü sabitleyicinin kullanımıyla düşük ışıkta daha iyi fotoğraflar elde edilmesi, özellikle de gece modunun daha başarılı hale getirilmesi amaçlanıyor.

Kamera konusunda önemli değişikliklerden birinin de Pro modellerde yer alan telefoto kameranın 2 kat yakınlaştırma yerine 3 kat yakınlaştırma sağlaması olacağı söyleniyor. Telefoto kamerası bulunmayan iPhone 11 modellerinin 2 kat dijital yakınlaştırmayla yeterli performans gösterdiği düşünülürse Pro modellerdeki telefoto kameranın daha yüksek optik yakınlaştırma sağlaması çok daha mantıklı olacaktır.

Optik yakınlaştırmanın dışında iPhone 12 modellerinde dijital yakınlaştırma konusunda da iyileştirmeler olacağı belirtiliyor. Şu anda 5 kat dijital yakınlaştırma yapılabiliyor. Bu telefoto kamerayla birleşince iPhone 11 Pro modellerinde 10 kat yakınlaştırma mümkün oluyor. iPhone 12 Pro modellerinde de 25-30 kat yakınlaştırma yapılabileceği iddia ediliyor.

Telefoto kamerasının 3 kat yakınlaştırmaya çıkacağını kabul edersek dijital yakınlaştırmanın 10 kat olmasıyla toplamda 30 kat yakınlaştırma elde etmek mümkün olabilir. Tabii ki en başta dijital yakınlaştırmanın kalitesinin artırılması gerekiyor. Şu anda 5 kat dijital yakınlaştırma yapıldığı zaman elde edilen fotoğraf pek de kullanılabilir olmuyor.

İsimler

Ekran boyutları konusunda genel olarak anlaşmaya varılsa da isimlendirme konusunda birçok farklı görüş bulunuyor. EverythingApplePro iPhone 12 modellerinin isimlerinin de aşağıdaki gibi olacağını söylüyor:

  • iPhone 12 (5.4 inç)
  • iPhone 12 Plus (6.1 inç)
  • iPhone 12 Pro (6.1 inç)
  • iPhone 12 Pro Max (6.7 inç)

Jon Prosser da geçtiğimiz günlerde iPhone 12 modellerinin beklenen fiyatlarını paylaşmıştı:


EverythingApplePro’nun videosunu aşağıda izleyebilirsiniz: