iPhone

Akıllı telefon üretimi tarihin en büyük düşüşünü yaşıyor

TrendForce’a göre COVID-19 salgını nedeniyle akıllı telefon üretimleri büyük darbe aldı. Geçen yılın aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında üretimdeki düşüş birinci çeyrekte %10 olarak hesaplanırken ikinci çeyrekte önceki yıla göre %16,5’la görülen en büyük düşüş olacak. Yıllık düşüşün de %11,3 seviyesinde olacağı öngörülüyor.

2020 yılının birinci çeyreğinde yaklaşık 280 milyon akıllı telefon üretimi gerçekleşirken en fazla üretim yapan şirketler sırasıyla Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi, OPPO ve Vivo oldu. İkinci çeyrekte ise tahminlere göre üretim 286 milyona yükselecekken Samsung ve Apple’ın üretimdeki payı azalıp Huawei, Xiaomi, OPPO ve Vivo’nun artacak. Yıllık toplam üretimin de 1,24 milyar seviyesinde olması bekleniyor.

Koronavirüs salgınından önce TrendForce Apple’ın yıllık 200 milyon iPhone üretmesini bekliyordu. Apple’ın da pandemiden etkilenerek ilk çeyrekte önceki yıla göre %8,7’lik düşüşle 37,9 milyon iPhone üretiminde kaldığı belirtiliyor. Yeni iPhone SE’nin tanıtılmasıyla birlikte Apple’ın ikinci çeyrekte de 36 milyon civarı iPhone üreteceği öngörülüyor. 2020’nin ikinci yarısında tanıtılması planlanan dört farklı 5G’li iPhone modelininse pandemiden ne kadar etkileneceği konusu kafaları karıştırıyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle pandemi sonrasında yeni iPhone’ların istenen satış rakamlarına ulaşmasının zor olacağı söyleniyor.