iPhone

iPhone XR ve iPhone SE karşılaştırması

Yeni iPhone SE’nin tanıtılmasıyla birlikte yeni iPhone almak isteyenlerin en çok karşılaştırdığı iki model iPhone XR ve iPhone SE oldu. Şu anda Apple tarafından satılan en ucuz iki iPhone olan bu modeller arasında 1200 TL fiyat farkı bulunuyor.

Uygun fiyatlı bu iki modelden hangisini almak daha mantıklı?

Öne çıkan farklar

iPhone SE ile iPhone XR modelleri arasında ciddi farklar bulunuyor. Bu farkların öne çıkanları şunlar:

  • iPhone SE A13 Bionic çipe sahipken iPhone XR’de A12 Bionic bulunuyor.
  • iPhone SE daha küçük ve daha hafif.
  • iPhone SE’de gigabit LTE ve Wi-Fi 6 bulunuyor.
  • iPhone SE’de Touch ID, iPhone 11’de Face ID bulunuyor.
  • iPhone XR ön yüzü kaplayan 6.1 inç tam ekran LCD’ye sahipken iPhone SE kalın çerçeveli 4.7 inç geniş ekran LCD’ye sahip.
  • iPhone XR’de ekrana dokunarak uyandırma özelliği bulunuyor.
  • iPhone XR daha uzun pil ömrüne sahip.

Daha ayrıntılı bir kaşılaştırma için bu iki modelin özelliklerine kısaca göz atalım:

iPhone XR iPhone SE
Fiyat
64 GB ₺6499 ₺5299
128 GB ₺6949 ₺5749
256 GB ₺6599
Renk Seçenekleri Beyaz, Siyah, Mavi, Sarı, Mercan, Kırmızı Beyaz, Siyah, Kırmızı
Boyut ve Ağırlık
Uzunluk 150,9 mm 138,4 mm
Genişlik 75,7 mm 67,3 mm
Derinlik 8,3 mm 7,3 mm
Ağırlık 194 gram 148 gram
Ekran
Ekran Tipi Liquid Retina HD ekran Retina HD LCD
Ekran Boyutu 6.1 inç tam ekran 4.7 inç geniş ekran
Çözünürlük 1792×828 1334×750
Piksel Yoğunluğu 326 ppi 326 ppi
Haptic Touch Var Var
Çip A12 Bionic A13 Bionic
İşlemci 2.49 GHz altı çekirdek (2 yüksek performans, 4 yüksek verimlilik) 2.65 GHz altı çekirdek (2 yüksek performans, 4 yüksek verimlilik)
RAM 3 GB 3 GB
Bağlantı Özellikleri
Hücresel Veri LTE Advanced Gigabit sınıfı LTE
Wi-Fi Wi-Fi 5 Wi-Fi 6
Bluetooth Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0
SIM Kart Çift SIM (nano SIM ve eSIM) Çift SIM (nano SIM ve eSIM)
3,5 mm Kulaklık Jakı Yok Yok
Güvenlik
Touch ID Yok İkinci nesil
Face ID Var Yok
Arka Kamera
Geniş açı 12 MP
ƒ/1.8
12 MP
ƒ/1.8
Ön Kamera 7 MP
ƒ/2.2
7 MP
ƒ/2.2
Pil Kapasitesi 2942 mAh 1821 mAh
Pil Ömrü
Video oynatma 16 saat 13 saat
Online video izleme 8 saat
Ses çalma 65 saat 40 saat
Kablosuz Şarj Var
Hızlı Şarj 18 W adaptörle 30 dakikada %50 şarj 18 W adaptörle 30 dakikada %50 şarj
Suya, Sıçramalara ve Toza Dayanıklılık IP67 (30 dakikaya kadar maksimum 1 metre derinlik) IP67 (30 dakikaya kadar maksimum 1 metre derinlik)

Tasarım

iPhone XR ve iPhone SE arasında karar verici olabilecek noktalardan birisi tasarım. iPhone XR yeni nesil tam ekran iPhone tasarımına sahipken iPhone SE klasikleşmiş ve iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7 ve iPhone 8 tarafından kullanılan iPhone tasarımında sahip. iPhone SE’de ana ekran düğmesi ve ikinci nesil Touch ID bulunuyor, iPhone XR’deyse TrueDepth kamera ve Face ID var. iPhone XR ile iPhone SE arasında önemli bir boyut ve ağırlık farkı da var ancak bu fark iPhone 8 Plus ile olduğu kadar fazla değil.

Çip

Apple’ın verilerine göre iPhone SE’de bulunan A13 Bionic çipi iPhone XR’de bulunan A12 Bionic ile karşılaştırıldığında %20’ye kadar daha hızlı ve %40’a kadar daha az güç tüketimine sahip. Apple, iPhone SE’nin A13 çipi sayesinde kamera ve artırılmış gerçeklik konusunda daha başarılı olduğunu söylüyor.

Kamera

Henüz ayrıntılı iPhone SE incelemeleri ortaya çıkmadığı için kesin bir bilgiye sahip değiliz, ancak söylentilere göre iPhone SE ve iPhone XR modelleri birebir aynı kamerayı kullanıyor ve kameralar arasındaki fark A13 çipinden kaynaklanıyor.

Arka Kamera

iPhone SE ve iPhone XR modelleri 12 MP ƒ/1.8 arka kameraya sahip. Optik görüntü stabilizasyonu, portre modu, saniyede 60 kare 4K video kaydı, saniyede 240 kare 1080p ağır çekim video kaydı gibi özelliklere sahip kameralar arasındaki ufak farklar şunlar:

  • iPhone SE’de fotoğraflar için yeni nesil Akıllı HDR özelliği bulunuyor. Bu özellik sayesinde fotoğraflarda insanların algılanıp HDR uygularken yüzün doğal görünümünün korunduğu belirtiliyor.
  • Portre Işığı efekti iPhone XR’da Doğal, Stüdyo ve Kontur olmak üzere üç taneyken iPhone SE’de bunlara ek Sahne, Sahne Mono ve High-Key Mono efektleri bulunuyor.
  • iPhone SE QuickTake video özelliğine sahip.

Ön Kamera

Ön kamera konusunda iPhone XR Face ID için sahip olduğu TrueDepth kamera sayesinde bir adım önde. İki iPhone’un ön kamerası da 7 MP fotoğraf, ƒ/2.2 diyafram, portre modu, portre ışığı efekti gibi özelliklere sahip. iPhone XR’yi ön kamera konusunda öne çıkaran özelliklerse şunlar:

  • iPhone SE’deki otomatik HDR yerine iPhone XR’de Akıllı HDR bulunuyor.
  • iPhone XR saniyede 30 kare genişletilmiş aralıklı video kaydı yapabiliyor.
  • iPhone XR 1080p ve 720p çözünürlüklerinde sinematik video stabilizasyonuna sahip.
  • iPhone XR ön kamerasıyla Animoji ve Memoji kullanılabiliyor.

Kablosuz Bağlantı Özellikleri

iPhone SE’nin üstün olduğu bir diğer konu da kablosuz bağlantı özellikleri. iPhone XR’daki LTE Advanced ve Wi-Fi 5’e karşılık iPhone SE’de Gigabit LTE ve Wi-Fi 6 bulunuyor. Bu da hem daha hızlı kablosuz bağlantı hem de daha ileriye dönük bir telefon anlamına geliyor.

Sonuç

iPhone XR ve iPhone SE karşılaştırmasının sonucunda iPhone XR modelini önermek zor. Özellikle 800 TL farkla iPhone XR yerine iPhone 11 alma şansı varken.

iPhone XR modelini ancak Touch ID ve ana ekran düğmesine sahip klasik iPhone tasarımı yerine Face ID ve tam ekranlı yeni nesil iPhone tasarımını tercih ediyorsanız önerebiliriz, ancak bu durumda da aradaki farkı verip iPhone 11 almak yerine iPhone XR almak için ya ciddi bir indirim yakalamış olmalısınız ya da bütçeniz çok kısıtlı olmalı.

Bu karşılaştırmanın kazananı bizce iPhone SE, hem 1200 TL daha ucuz hem de daha yüksek performanslı bir telefon olan iPhone SE ayrıca daha yeni çipe sahip olması sayesinde büyük ihtimalle iPhone XR’den daha uzun süre desteklenecektir ve daha uzun ömürlü olacaktır.