iPhone

Ülkemizde en ucuz iPhone artık daha pahalı

Apple, yeni iPhone SE’nin tanıtılmasıyla birlikte iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerini satıştan kaldırdı. Boyutları ve görünüşü iPhone 8 ile tamamen aynı olan yeni iPhone SE bu modelin yerini aldı. iPhone 8 Plus ise yerine geçen bir model tanıtılmaksızın satıştan kaldırıldı. Söylentilere göre bu yıl büyük boyutlu bir iPhone SE tanıtılma ihtimali de var.

ABD’de iPhone 8 $449’dan başlayan fiyatlarla satılırken yerini alan iPhone SE $399 fiyatıyla hem daha iyi hem de daha ucuz bir model olarak karşımıza çıktı. Ülkemizde ise maalesef durum farklı. İkinci nesil iPhone SE’nin ülkemizdeki fiyatları şöyle:

iPhone SE (2. nesil)
64 GB ₺5299
128 GB ₺5749
256 GB ₺6599

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın satıştan kaldırılmadan önceki Apple Store’daki fiyatları şöyleydi:

iPhone 8 iPhone 8 Plus
64 GB ₺4999 ₺5999
128 GB ₺5449 ₺6449

Görüldüğü gibi ABD’de iPhone 8’den $50 daha düşük fiyatla satışa sunulan iPhone SE ülkemizde ₺300 daha pahalı olarak karşımıza çıktı. Sahip olduğu özellikler ve A13 çipi sayesinde iPhone 8’den en az 2 yıl daha uzun ömürlü olacağı düşünüldüğünde bu fiyat bile mantıklı gelebilir ancak dünyanın geri kalanında avantajlı bir fiyata sahip olan iPhone SE’nin ülkemizdeki fiyatı içimizde bir burukluk yaratıyor.

Apple’ın Türkiye’de iPhone 11 için diğer modellere göre daha agresif bir fiyat politikası belirlemiş olması da iPhone SE modelinin ülkemizdeki popülerliğini düşük tutacak bir faktör olacaktır. Her şeye rağmen Apple dışındaki satıcılarda yeni iPhone SE için uygulanabilecek indirimlerle bu model alınması çok mantıklı bir iPhone olarak da karşımıza çıkabilir.

Eğer şu anda Apple’ın satışını durdurduğu iPhone’ları satın almak isterseniz stoklar tükenmediği sürece başka satıcılarda bu iPhone’ları bulabilirsiniz. Şu andaki fiyatlar göz önünde bulunduğunda iPhone SE’ye göre ömrü daha kısa olacak eski iPhone’ları almak bizce pek mantıklı değil.