AirPods

AirPods Pro tanıtıldı

iOS 13.2 betalarında görselleri ortaya çıkan yeni AirPods modeli AirPods Pro adıyla tanıtıldı. ABD ve 25’ten fazla ülkede 30 Ekim’de satışa çıkacak olan AirPods Pro’nun Türkiye’de ne zaman çıkacağı henüz belli değil.

AirPods Pro tasarımıyla önceki modellerden ayrılıyor. Birinci ve ikinci nesil AirPods modellerinin aksine AirPods Pro kulak için kulaklık olarak karşımıza çıkıyor. Şarj kutusu da önceki modellerden biraz farklı. Kablosuz şarj kutusuyla sunulan AirPods Pro’nun şarj kutusu diğer modellerinkine göre daha kısa fakat daha geniş ve hacim olarak %15 daha büyük.

AirPods Pro kulak içi kulaklık tasarımına sahip olduğu için farklı kulak tiplerine uygun silikon uçlarla geliyor. Küçük, orta ve büyük boy olmak üzere üç adet takılıp çıkarılabilen uçla gelen AirPods Pro’nun havalandırma delikleri sayesinde basıncı eşitleyerek kulakta rahat durduğu söyleniyor.

Apple, AirPods Pro ile kullanılacak doğru ucu bulabilmek için bir test sunduğunu belirtiyor. AirPods Pro’da yer alan mikrofonları kullanarak cihazın çıkardığı ses değerleriyle karşılaştırarak çalışacağı söylenen bu testin ne kadar başarılı olduğunu AirPods Pro’nun kullanıcıların eline geçmesinden sonra öğreneceğiz.

AirPods Pro ile diğer AirPods modelleri arasındaki önemli farklardan biri de kulaklık üzerindeki kontroller. Önceki modellerde kulaklığa çift dokunarak önceden ayarlanan işlem gerçekleştiriliyordu. AirPods Pro modelinde kulaklıkların alt ucunda yer alan kuvvet sensörüne basarak işlemler gerçekleştiriliyor. AirPods Pro’nun kuvvet sensörüyle gerçekleştirilebilen işlemler şöyle:

  • Çalmak, duraklatmak veya aramaları yanıtlamak için bir kez basın
  • Sıradaki parçaya geçmek için iki kez basın
  • Önceki parçaya dönmek için üç kez basın
  • Aktif Gürültü Engelleme ve Şeffaf Mod arasında geçiş yapmak için basılı tutun

Kuvvet sensörü dışında AirPods Pro’da da ikinci nesil AirPods modelinde olduğu gibi “Hey Siri” özelliğini kullanarak bu işlemleri ve daha fazlasını gerçekleştirmek mümkün.

AirPods Pro’nun en dikkat çeken özelliğiyse aktif gürültü engelleme. Aktif gürültü engelleme özelliği sayesinde mikrofonla algılanan dış seslerin duyulması engellenebiliyor. Kuvvet sensörüne basılı tutarak aktif gürültü engelleme ve şeffaf mod arasında geçiş mümkün oluyor. Şeffaf mod ile çevredeki sesleri doğal bir şekilde duymak mümkün oluyor.

AirPods Pro’nun ayrıca Apple’ın Adaptif EQ olarak adlandırdığı özelliği sayesinde müziği kulağın şekline göre otomatik olarak ayarlayarak yüksek kalitede ses sunduğu söyleniyor. Bu özelliğin de ne kadar başarılı olduğunu kulaklığın çıkmasıyla birlikte gerçekleştirilecek incelemeler sonucu öğrenebileceğiz.

AirPods Pro modelinde ikinci nesil AirPods’da da bulunan H1 çipi bulunuyor. Gerçek zamanlı gürültü önleme işleminin bu çip sayesinde gerçekleştirilebildiği belirtiliyor.

İlk AirPods modelinden beri beklenen bir özellik olan tere ve suya dayanıklılık AirPods Pro modeliyle karşımıza çıkıyor. AirPods Pro’nun genişletilmiş mikrofon açıklığıyla rüzgarlı ortamlarda gerçekleştirilen telefon görüşmelerinde sesin netliğini artırdığı söyleniyor.

AirPods Pro önceki modellerle benzer pil ömrüne sahip. Aktif gürültü engelleme özelliği kullanılırken kulaklıkların pili 4,5 saat dayanıyor. Şarj kutusuyla birlikte pil ömrü 24 saati aşıyor. Ayrıca 5 dakika şarj ile 1 saat dinleme süresi sağladığı belirtiliyor.

AirPods Pro ABD’de $249 fiyatıyla satışa çıkacakken Türkiye fiyatı 1899 TL olacak. Bu fiyat AirPods Pro gibi kablosuz şarj kutusuna sahip olan ikinci nesil AirPods modeli ile karşılaştırıldığında 500 TL daha pahalı oluyor. 1399 TL’ye satılan kablosuz şarj kutulu modelin yanında ikinci nesil AirPods standart şarj kutusuyla da 1099 TL’ye satılıyor.

AirPods Pro’yu tüm özellikleriyle kullanabilmek için en az iOS 13.2, iPadOS 13.2, watchOS 6.1, tvOS 13.2 veya macOS Catalina 10.15.1 sürümlerini kullanmak gerekiyor. Diğer cihazlar için de AirPods Pro’yu normal bir Bluetooth kulaklık olarak kullanmak mümkün oluyor.