iPhone

iPhone 11 Pro’ya genel bakış

Apple, 10 Eylül’de iPhone Xs ve iPhone Xs Max’ın ardılı olarak konumlandırdığı iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max’ı tanıttı. Her yıl olduğu gibi yeni modeller kameralarının yetenekleriyle öne çıkıyor.

Tasarım

iPhone 11 Pro modelleri geçen yıl tanıtılan iPhone Xs modelleri ile karşılaştırıldığında ön yüzde görülebilir bir değişiklik bulunmuyor. Telefonun çerçevesinde geçen yıl olduğu gibi paslanmaz çelik kullanılıyor. Arka yüzler karşılaştırıldığındaysa üç lensli kamera sistemi ve dokulu mat cam ve Apple logosunun telefonun tam merkezinde yer alması iPhone 11 Pro’nun farkları olarak göze çarpıyor.

Bunun yanında az miktarda olmasına rağmen iPhone 11 Pro modelleri iPhone Xs modellerinden daha büyük ve ağır. Apple’ın bu sayede pil ömrü konusunda önemli kazanımlar elde ettiği görülüyor.

iPhone 11 Pro modelleri iPhone Xs’de bulunan gümüş, uzay grisi ve altın renk seçeneklerini ufak ton değişiklikleriyle korurken bu seçeneklere gece yeşili adı verilen yeni bir renk eklendi.

iPhone 11 Pro’nun maksimum 4 metre derinlikte 30 dakikaya kadar suya dayanıklı olduğu belirtiliyor, bu değer iPhone Xs için 2 metre. Bu telefonların hepsi IP68 derecesine sahip.

iPhone 11 Pro’nun kamera çıkıntısı da dahil arka yüzeyi tek parça cam levhadan işlenerek üretilmekte. Apple, bu iPhone’larda kullanılan ön ve arka camların bir akıllı telefondaki en dayanıklı camlar olduğunu söylüyor.

iPhone 11 Pro uzamsal ses ve Dolby Atmos desteğine de sahip. Bu sayede yalnızca telefonun hoparlörleriyle bile daha etkileyici bir deneyim sunuyor.

Ekran

iPhone 11 Pro modelleri iPhone Xs modellerindeki gibi 5.8 inç ve 6.5 inç boyutlarında OLED ekranlara sahip. iPhone 11 Pro 2436 x 1125, iPhone 11 Pro Max 2688 x 1242 çözünürlüğünde ekranlara sahip.

Apple, iPhone X ve iPhone Xs’de kullanılan ekranlara Super Retina HD adını vermişken iPhone 11 Pro’da kullanılan ekrana yapılan iyileştirmelerin ardından Super Retina XDR ekran adını veriyor.

Ekranın geçen yıldan en önemli farkları artan kontrastı ve normal kullanımda 625 nit maksimum parlaklığın 800 nite çıkarılması. Ayrıca Apple bu ekranın %15’e kadar daha verimli olduğunu ve pil ömrünün artmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

iPhone 11 Pro modellerinin ekran konusunda gözle görülmeyen önemli bir değişikliği daha var. iPhone 6s ile hayatımıza giren 3D Touch bu yıl tanıtılan iPhone’larla hayatımızdan çıkıyor. İlk olarak geçen yıl tanıtılan iPhone XR ile birlikte ilk kez yeni çıkan bir iPhone’da 3D Touch yerine Haptic Touch kullanılmıştı. Bu yıl yeni çıkan bütün iPhone’larda Haptic Touch teknolojisi kullanılıyor.

A13 Bionic

iPhone 11 Pro’da üçüncü nesil Neural Engine’e sahip A13 Bionic çipi bulunuyor. Her yıl olduğu gibi Apple’ın yeni tanıttığı çip akıllı telefonlardaki en hızlı çip olma özelliğini taşıyor.

A13 çipi 64 bit Fusion mimarisine sahip, yani iPhone 7’den beri olduğu gibi performans çekirdeklerine ve verimlilik çekirdeklerine sahip. Karmaşık işlemlerde performans çekirdekleri kullanılırken gündelik işlemlerde verimlilik çekirdekleri kullanılarak pil ömrünün uzaması sağlanıyor.

İşlemcinin iki adet performans çekirdeği A12 ile karşılaştırıldığında %20’ye kadar daha hızlı ve %30’a kadar daha az güç kullanıyor. Dört adet verimlilik çekirdeği de %20’ye kadar daha hızlı ve %25’e kadar daha az güç kullanıyor. A13’ün GPU bileşeni de A12’ye göre %20’ye kadar daha hızlı ve %40’a kadar daha az güç kullanıyor.

A13’teki üçüncü nesil Neural Engine sayesinde kamera, Face ID ve AR uygulamaları konusunda işlemler daha çabuk gerçekleştiriliyor.

Bunların dışında iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modelleri iPhone Xs’de olduğu gibi 4 GB RAM’e sahip.

Kamera

Her yıl olduğu gibi yeni iPhone’ların en çok öne çıkan özelliği bu yıl da kameraları oldu. iPhone 11 Pro TrueDepth kamera, Geniş açılı kamera, Telefoto kamera ve yeni eklenen Ultra Geniş açılı kameraların tümünde önemli yenilikler içeriyor.

TrueDepth

iPhone X’un tanıtılmasıyla birlikte ön kameranın yerini alan ve Face ID için gerekli bileşenleri barındıran TrueDepth kamera iPhone 11 Pro’da da ekranın tepesinde bir çentik olarak yer alıyor.

iPhone 11 Pro’nun TrueDepth kamerası iPhone Xs’deki 7 MP’den 12 MP’e çıkarıldı. Yeni nesil Akıllı HDR ve ağır çekim video desteği kazanan TrueDepth kamera 4K için sinematik video stabilizasyonu, 4K saniyede 60 kare video kaydı özelliklerine de kavuştu.

Ayrıca iPhone 11 Pro yenilenen TrueDepth kamerası ve A13 Bionic çipi sayesinde önceki nesil cihazlara göre %30’a kadar daha hızlı Face ID’ye sahip.

Geniş

iPhone 11 Pro’da standart kamera olarak kullanılan geniş açılı kameraya da çeşitli yenilikler geldi. Saniyede 60 kare videolarda da genişletilmiş dinamik aralık desteğine kavuşan bu kamera %100 Focus Pixels özelliği sayesinde Gece Modu desteği sunuyor.

Ultra Geniş

Apple, bu yıl iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerine ultra geniş açılı yeni bir lens ekledi. ƒ/2.4 diyaframa sahip bu kamera geniş açılı ana kameraya göre 2 kat optik uzaklaştırma sağlıyor ve bu sayede kadraja sığdırılan alan dört kat daha geniş oluyor. Ultra geniş açılı kamera 120 derecelik bir görüş açısı sunuyor.

Telefoto

iPhone Xs’de kullanılan ƒ/2.4 değerine sahip telefoto kameranın yerini iPhone 11 Pro’da ƒ/2.0 değerine sahip bir kamera alıyor. Bu sayede telefoto kamera ile daha az ışıkta da düzgün fotoğraflar çekebilme imkanı doğuyor.

Fotoğraf

iPhone 11 Pro modellerinde fotoğraf konusunda kamera özelliklerinde yapılan iyileştirmelerin dışında yazılımsal iyileştirmeler de önemli yenilikler sunulmasını sağlıyor.

Portre Modu

iPhone 11 Pro’da portre modu High-Key Mono adı verilen yeni bir portre ışığı efektine sahip. Bunun yanında bu iPhone’larda portre ışığının yoğunluğunu ayarlama seçeneği de bulunuyor.

Gece Modu

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’nun geniş açılı ana kamerasında bulunan %100 Focus Pixels özelliği sayesinde kullanılabilir olan Gece Modu bu yılın önemli yeniliklerinden.

Apple’ın rakiplerinin bir süredir benzerlerini geliştirdiği bu mod diğerlerinden farklı olarak ayrı bi mod olarak sunulmak yerine ortam ışığına ve cihazın sarsıntısına göre otomatik olarak aktif olabilecek. Gece modunu otomatik olarak kullanmanın dışında istediğiniz süreye ayarlayabiliyor ya da kullanmak istemezseniz kapatabiliyorsunuz.

Gece modu optik görüntü stabilizasyonunu kullanarak kameranın birden fazla fotoğraf çekmesi ve bunun ardından A13 çipi sayesinde bu görüntülerin birleştirilip renklerin ve kontrastın ayarlanmasıyla daha net ve doğallığını koruyan bir fotoğraf sunabiliyor.

Akıllı HDR

Yeni nesil Akıllı HDR ile iPhone 11 Pro fotoğraflarda insanları algılayıp HDR uygularken fotoğraftaki diğer öğelerden farklı işlemler uyguluyor ve yüzün doğal görünümünü bozmuyor.

Video

iPhone 11 Pro video konusunda da önemli yenilikler barındırıyor. Cihazın bütün kameraları 4K saniyede 60 kare video çekme yeteneğine sahip. Saniyede 60 kare videolarda da genişletilmiş dinamik aralık özelliğine sahip olan iPhone 11 Pro’nun geniş açılı ana kamerası ve telefoto kamerası videolarda optik görüntü stabilizasyonu imkanı sunuyor.

QuickTake

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’da sunulan QuickTake özelliği kamera uygulamasının fotoğraf modundayken deklanşöre basılı tutarak video moduna geçmeye gerek kalmadan video çekebilmeyi mümkün kılıyor.

Ağır Çekim

Arka kameraların ağır çekim modu desteğine ek olarak iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde TrueDepth kameraya da saniyede 120 kareye kadar ağır çekim video çekme desteği geldi. Apple ön kamerayla çekilen bu videolara “Selfie” sözcüğünden türettiği “Slofie” adını verdi.

Audio Zoom

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro video modunda işitsel yakınlaştırma özelliğine sahip. Bu sayede iPhone 11 Pro kameranın yöneltildiği ve yakınlaştırma yaptığınız alandaki sesleri artırıp diğer sesleri azaltıyor.

Pil Ömrü

iPhone 11 Pro modeli iPhone Xs’den 4 saate kadar daha uzun pil ömrüne sahip. iPhone 11 Pro Max modeli de iPhone Xs Max’tan 5 saate kadar daha uzun pil ömrüyle şu ana kadar üretilen iPhone’lar arasında en uzun pil ömrüne sahip model oluyor.

iPhone 11 Pro’nun pil kapasitesi iPhone Xs’de bulunan 2658 mAh’tan 3046 mAh’a çıkarılmış. iPhone 11 Pro Max da iPhone Xs Max’taki 3174 mAh kapasiteden 3969 mAh’a çıkarılmış.

iPhone 11 Pro geçen yıllardaki modeller gibi hızlı şarj teknolojisini desteklemekte. Hızlı şarj özelliğinden kutudan çıkan 18 W şarj aletini ve Lightning – USB-C kablosunu kullanarak faydalanabiliyorsunuz. Hızlı şarj ile 30 dakikada %50’ye kadar şarj imkanı sunuluyor.

iPhone 11 Pro Qi teknolojisini kullanan 5 W veya 7.5 W kablosuz şarj aletlerinin destekliyor.

Kablosuz Bağlantı

iPhone 11 Pro geçen yıl olduğu gibi nano SIM ve eSIM özellikleri sayesinde çift SIM desteği sunuyor. Maalesef eSIM hala ülkemizde kullanılamıyor.

iPhone 11 Pro bu yıl daha hızlı bir Gigabit LTE desteğine sahip, ancak 5G desteği henüz bulunmuyor. iPhone 11 Pro modellerinde yeni nesil Wi-Fi 6 (802.11ax) desteği bulunuyor.

Bunlara ek olarak iPhone 11 Pro U1 ultra geniş bant çipine sahip. Bu çip ile U1 çipine sahip cihazların yeri tam olarak tespit edilebiliyor. Şu anda bu çip yalnızca AirDrop dosya paylaşımı sırasında cihazın doğrultulduğu U1 çipli iPhone’u öne çıkarmak için kullanılıyor.

Fiyat

iPhone 11 Pro modellerinin Türkiye fiyatları henüz açıklanmadı ama ABD fiyatları ve kapasite seçenekleri şöyle:

iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro Max
64 GB $999 $1099
256 GB $1149 $1249
512 GB $1349 $1449