iOS

Üçüncü iOS 10.3 betasının halka açık sürümü yayınlandı

Apple, iOS 10.3 betasının üçüncü sürümünü uygulama geliştiricilerin ardından beta programı üyeleri için de yayınladı. iOS 10’un üçüncü önemli güncellemesi olan iOS 10.3 çok sayıda yenilik içeriyor. Bu yeniliklerden şu anda bilinenler şöyle:

Uygulama animasyonları

Uygulamalar açılırken görülen pencerenin kenar yuvarlaklığı ikonlara yakın olacak şekilde artırılmış. Ayrıca fiziksel klavye kullanırken Command + Tab ile uygulamalar arasında geçiş yapmak hızlanmış.

Apple ID ayarları

Artık Apple ID ile ilgili ayarlar, Ayarlar uygulamasının en tepesinde yer alan Apple ID profili seçeneğiyle gerçekleştirilebilecek. Bu menüde Apple ID bilgileri, aygıtlar, iTunes  ve App Store, Aile Paylaşımı görülebilecek. Eski sürümlerde bu ayarlar iCloud seçeneğinin altında yer alıyordu.

iCloud saklama alanı

Apple ID ayarlar menüsünün altında yer alan iCloud bölümüne girdiğinizde artık iCloud saklama alanının ne için kullandığınız görülebilecek. Bu bölümlendirme Fotoğraflar, Yedekleme, Belgeler ve E-posta olarak yapılmış.

AirPods’u Bul

iPhone’u Bul uygulamasına AirPods desteği geliyor. Bağlı oldukları cihaz sayesinde kulaklıkların bilinen son konumlarının işaretlenmesinin yanında kaybettiğiniz kulaklıktan yüksek frekansta ses çıkararak kulaklığı bulmanıza yardımcı olabiliyor.

SiriKit

iOS 10 ile gelen ve üçüncü parti uygulamaların da Siri’ye erişimini sağlayan SiriKit’e çeşitli ödeme işlemleri ekleniyor.

CarPlay

CarPlay’e en son kullanılan uygulamaları gösterecek yeni bir kısayol geliyor. Ayrıca Haritalar’a elektrikli araç şarj istasyonlarının konumları da ekleniyor.

Haritalar

Haritalar uygulamasında gözlemlediğiniz konumun hava durumunu gösteren ikona 3D Touch ile dokunduğunuzda saatlik hava durumu tahminlerine erişilebilecek.

HomeKit

Programlanabilir anahtarlar için destek ekleniyor.

Apple File System

iOS 10.3 yüklenirken iOS aygıtlarının dosya sistemi Apple Dosya Sistemi (APFS) ile değiştiriliyor. Bu değişiklik sebebiyle iOS 10.3 yüklemeden önce aygıtın yedeklenmesinin önemi artıyor. Apple’ın geçen yıl WWDC’de tanıttığı APFS, yeni nesil iOS ve Mac aygıtları düşünülerek geliştirilmiş. Bu yıl içinde diğer Apple aygıtlarında da bu dosya sistemine geçilmesi bekleniyor.

Uygulama ikonları

Uygulama geliştiriciler artık uygulamaları güncellemeye gerek kalmadan ikonları değiştirebilecek.

Analiz

Ayarlar uygulamasında Gizlilik seçeneğinin altında yer alan Tanılar ve Kullanım seçeneğinin adı Analiz olarak değiştiriliyor. Kullanıcıların verilerini anonim olarak Apple’la paylaşma tercihini ayarladığı bu menüye iCloud verilerini paylaşma seçeneği de ekleniyor.

iPad klavyesi

Bir uygulama geliştiricinin Twitter’da paylaştığı bilgiye göre iOS 10.3 betasında gizli olarak tek elle kullanıma uygun bir iPad klavyesi bulunuyor.