iOS iPad

9 Eylül Etkinliğinden Beklentiler – iPad Pro

Geçtiğimiz senelerde Ekim ayında düzenlenmesine alışık olduğumuz iPad etkinliğinin bu sene gerçekleşmeyeceği ve yeni iPad’lerin Eylül etkinliğinde kendilerine yer bulacağı söylenmekte. Bu etkinlikte iki yeni iPad tanıtılması bekleniyor.

Bu iPad’lerden ilki uzun zamandır dedikodusu eksik olmayan, artık bir efsane halini almış iPad Pro. Söylenenlere göre bu efsanevi cihazı sonunda göreceğiz. En çok tartışılan noktalardan biri olan isim konusunda ise Apple, iPad Pro’da karar kılmış görünüyor.

Tasarım

Uzun zamandır söylentilerde geçtiği gibi cihazın 12.9 inç boyutunda ekrana sahip olması bekleniyor. Bu ekranın çözünürlüğünün ise 2732×2048 olacağı söyleniyor. Cihazın dış görünüşünün iPad mini ve iPad Air ile aynı olacağı söyleniyor, buna ön ve arka kameralar da dahil.

Force Touch ve Stylus

iPad Pro’nun yeni iPhone modelleriyle birlikte Force Touch özellikli ekrana sahip olması bekleniyor. Ayrıca bu özellikten faydalanan bir stylus’un da satışa sunulacağı söylenmekte, fakat bu stylus’un cihazla birlikte gelmeyeceği ve tercihe bağlı bir aksesuar olacağı belirtiliyor.

Klavye

iPad Pro’nun yeni klavye aksesuarlarına sahip olacağı da dedikoduların bir parçası. Söylenenlere göre Apple, iPad Pro için iki farklı klavye geliştirmiş. Bunlardan biri kılıf işlevi görürken diğerinin mevcut Apple Kablosuz Klavye gibi olduğu söylenmekte. Klavyelerin de stylus gibi ayrı satılacağı ve tercihe bağlı olacağı belirtiliyor.

Bağlantı noktaları ve hoparlörler

iPad Pro’nun büyük boyutundan faydalanarak cihazın hem alt hem de üst kısmında hoparlörlere sahip olması bekleniyor. Bununla birlikte cihazın USB-C girişine sahip olacağı iddia edilse de iPad Air 2’de olduğu gibi lightning girişi, kulaklık girişi, LTE model için sim çekmecesi ve ses düğmeleri dışında bir şey beklenmiyor.

Yazılım

iPad Pro’nun en merak edilen yönlerinden biri olan yazılım konusunda kesin olarak bilinen tek şey cihazın iOS ile çalışacağı. Ayrıca Apple’ın cihazı iOS 9.1 güncellemesi ile çıkarması bekleniyor. iPad Pro’yu yazılım konusunda diğer iPad’lerden ayıran noktalardan biri yan yana iki uygulama çalıştırma özelliği. iPad Air 2 bu özelliği kullanırken uygulamaların boyutunun küçülmesine karşılık iPad Pro büyük ekranıyla tam boyutlu iki uygulamayı yan yana çalıştırabilecek.

İşlemci ve RAM

iPad Pro’nun önceki dedikodularda olduğu gibi A9X çipine sahip olacağı söylenmekte. iPad Air 2’de bulunan A8X çipine göre çok büyük bir gelişme olduğu söylenen bu çipin yanında cihazın ne kadar RAM’e sahip olduğu bilinmese de Pro ismiyle satışa sunulacak olmasından yola çıkarak iPad Air 2’nin 2 GB RAM’ini geçeceği tahmin ediliyor.

Kapasite ve Fiyat

Mevcut iPad modellerinin aksine iPad Pro’nun 16 GB değil 64 GB giriş kapasitesine sahip olacağı söylenmekte. Ayrıca cihazın 128 GB seçeneği ile de geleceği belirtiliyor. iPad Pro’nun 128 GB kapasiteli LTE modelinin yeni MacBook’ların fiyatına yaklaştığı söylentisi de mevcut. Yani cihazın fiyatı ülkemizde ₺4000’yi bulabilir.

9 Eylül’de tanıtılmasına karşılık cihazın Kasım ayında çıkacağı söyleniyor. Bu aradaki zamanda uygulama geliştiricilerin cihazın yeni özelliklerini desteklemesi bekleniyor.