iOS

Notification Center

Notification Center yani Bildirim Merkezi iOS 5 ile gelecek en önemli yeniliklerden biri. Apple’ın şu anda kullandığı bildirim sistemi herkes için sıkıntı veren bir sistemdi. Üstüste gelen, kilit ekranında kaybolan, bir kere yoksaydınız mı geri dönüşü imkansız olan bildirimler insanları adeta çıldırtıyordu. Apple iOS 5’teki Bildirim Merkezi ile kullanıcılarının bu çığlığını duyduğunu gösterdi.

Bildirim Merkezi Android’deki bildirim sistemine çok benzese de Apple bazı ufak geliştirmelerde de bulunmuş. Bildirim Merkezi kesinlikle Android’dekinden daha çekici bir arayüze sahip ve de benim en önemlisi olarak gördüğüm fark Android’dekinin aksine iOS 5’te bildirimlerin status bar’a bağımlı olmaması. Ne demek bu diyenler için şöyle açıklayayım; Android’de tam ekran çalışan bir uygulama açıkken bildirimleri göremiyorsunuz ve de status bar gözükmediği için o uygulamadan çıkmadan bildirimlerin bulunduğu alana erişemiyorsunuz. iOS 5’i ilk yüklediğim anda baktığım şey de bu oldu, Bildirim Merkezinin status bar ile alakası yok, hangi uygulama açık olursa olsun parmağınızı cihazınızın ekranının tepesinden aşağı doğru sürüklediğinizde Bildirim Merkezi karşınıza çıkıyor!

Bildirim Merkezinin önemli noktaları şunlar:

  • Artık pop-uplar tarafından rahatsız edilmek zorunda değilsiniz, bir bildirim geldiğinde ekranın tepesinde görünecek ve isterseniz ona tıklayarak bildirim gönderen uygulamaya geçiş yapacaksınız isterseniz de bir kaç saniye içinde onun yok olmasını izleyeceksiniz. Tabi ki bu bildirime daima Bildirim Merkezinden ulaşabileceksiniz 🙂

  • Bildirim Merkezinde bildirimler uygulamalara göre gruplandırılmış vaziyette duruyorlar. Uygulamaların sıralanışı için iki seçenek var. Birincisi bildirim geliş zamanına göre, ikincisi ise sizin ayarlardan daha önce belirlediğiniz sıraya göre (böylece örneğin gelen mesajların daima en tepede çıkmasını sağlayabilirsiniz).

  • Android’dekinin aksine Bildirim Merkezinde bütün uygulamalardan gelen bildirimleri bir anda temizleyemiyorsunuz. Fakat uygulamanın yanındaki çarpı işaretine basarsanız o uygulamanın gönderdiği bildirimleri temizleyebilirsiniz.

  • En güzel özelliklerden biri de kilit ekranında görünen bildirimlerde uygulama ikonunu sürükleyerek direkt olarak o uygulamaya gidebiliyorsunuz.

  • Ve tabi ki hangi uygulamanın nasıl ve nerede bildirim gönderebileceği de size kalmış bir şey. Eğer pop-upları seviyorsanız onlardan vazgeçmek zorunda da değilsizin 🙂